Μελέτη Ύπνου

Το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο (ΣΑΥ) αφορά άνδρες και γυναίκες και αποτελεί διαταραχή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η αναπνοή διακόπτεται (περίοδος άπνοιας) από παροδική χαλάρωση των μυών του φάρυγγα, προκαλώντας μείωση της ροής του αέρα, κατακερματισμό του ύπνου και πτώση του οξυγόνου.  Ο ασθενής βιώνει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κόπωση και έχει ποικίλες καρδιαγγειακές και μεταβολικές επιπτώσεις.  Η ανίχνευση του συνδρόμου γίνεται με πολυσομνογραφική μελέτη ύπνου, η οποία πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένη σουίτα με επίβλεψη από εξειδικευμένο τεχνικό ύπνου.

Η διερεύνηση του συνδρόμου απνοιών στον ύπνο περιλαμβάνει ταυτόχρονη εκτίμηση από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο, καθώς σε εξατομικευμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να γίνει ενδοσκόπηση υπό «μέθη» (Drug-induced sleep endoscopy-DISE) για τη διελεύκανση της βασικής παθολογίας του φάρυγγα και λάρυγγα. Η εξέταση πραγματοποιείται από συνεργάτη ΩΡΛ.

Η βασική  αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι η εφαρμογή μηχανημάτων χορήγησης αέρα θετικής πίεσης (autocpap) μέσω ρινικής ή ρινοστοματικής μάσκας. Τα μηχανήματα αυτά κρατούν τον αεραγωγό ανοικτό και χορηγούν αέρα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων άπνοιας.

 Σύνδεσμοι:

https://www.sleepfoundation.org/sleep-apnea

Μελέτη ύπνου

 

 

 

X